Sällskapets arkiv

Senast uppdaterad måndag, 07 oktober 2013 19:14 Publicerad 28 juli 2007
I ca en hyllmeter arkivboxar ligger sällskapets 18-åriga historia samlad. Från starten 1992 med det allra första protokollet från Limmerick den 29 okt 1992 till dagens handlingar. Handlingarna visar ett sällskap som har utvecklats till något imponerande och som är en viktig del av yrkesidentiteten för stockholmsarkivarier, men som också gjort sig ett namn hos andra arkivarier runt om i Sverige.

Det är ett spännande litet arkiv, som speglar en informell stämning under de första åren. Sällskapet av idag ger ett mer seriöst intryck, med egen ekonomi, med en tidsskrift som har ISSN-nummer och lyder under lagen om pliktexemplar. Men fortfarande finns den roliga sidan kvar, med de fortfarande lika lättsamma festerna, pubarna och andra evenemang.

En första arkivförteckning från 1994 finns, upprättad av dåvarande sekreteraren Petra Dornbusch, tillika en av sällskapets grundare. Men trots att någon senare arkivförteckning inte finns, så inkom arkivet till dåvarande Sällskapsarkivarie Lisa Qviberg år 2003 - efter en kortare mellanlandning i ordförande Per-Olas arbetsrum - i en överraskande god ordning. Var handling på sin plats, och med nogranna anteckningar på aktomslag även för icke förtecknade handlingar. Detta är främst att tacka förre sekreteraren Henrik Svensson för, som agerat som en sann och stolt arkivarie under den period han hade arkivansvaret.

Arkivet är givetvis tillgängligt för vem som helst av våra medlemmar att titta i. Börja med arkivförteckningen (pdf-fil).

Sällskapets arkivarie gör sitt yttersta för att få in handlingar till arkivet eftersom vi gärna vill dokumentera vår verksamhet så bra som möjligt. All hjälp är dock tacksamt emottagen, särskilt från tidigare styrelseledamöter som kanske sitter på gamla original eller roligt arbetsmaterial.

Så har du något att bidra med: handlingar och fotografier från olika Hildebrandevenemang genom åren, eller har du kanske någon fråga, så går det bra att vända sig till nuvarande Sällskapsarkivarie Jim Löfgren: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.